osteopaat

Stephie Mestdagh

Al van kinds af aan ben ik gefascineerd door het functioneren van ons menselijk lichaam in al zijn aspecten. Ik hou ervan om te sporten (lopen, zwemmen, fietsen, fitness, wandelen in de natuur…), heerlijk te tafelen met vrienden & familie en de wereld te ontdekken. Mijn interesse binnen de sport en mijn sociale karakter dreven me naar de studies sportkinesitherapie aan de Ugent. In 2015 vestigde ik me onmiddellijk na mijn studies als kinesitherapeut in Hallewijn, een stadje op een boogscheut van de Franse grens. Sinds 2020 ben ik er mede-eigenaar van Maison de santé Zola, waar ondertussen kinesisten, logopedisten, verpleegkundigen en een podoloog gevestigd zijn. Vanuit de visie ‘levenslang leren’ en passie om mensen te helpen, behaalde ik in 2021 mijn Master of Science in Osteopathy aan het International Academy of Osteopathy (IAO) – Bucks New University. Met het profiel als kine-osteo, legde ik alvast een stevige basis om jou als patiënt te behandelen. Bovendien tracht ik via dry needling, een compleet plaatje aan te bieden. 

Vervolgens ben ik de liefde achternagegaan, wat mij tot in Izegem bracht. Intussen werd ik gelukkige mama van Maze & Luxs.  Als ervaringsdeskundige, merkte en voelde ik al snel de meerwaarde van osteopathie tijdens en na de zwangerschap. Hierdoor heb ik me verder verdiept in de osteopathie in kader van zwangerschap en postnataal herstel.


I've got your back

Wat is osteopathie?

Osteopathie is een volwaardige medische discipline waarbij herstel van beweeglijkheid van verschillende lichaamsstructuren centraal staat. Osteopathie vertrekt vanuit het basisprincipe: bewegen is leven. Bewegingsbeperking van gewrichten, bindweefsel, spierweefsel, wervelzuil,… leidt tot functieverlies, wat verschillende klachten kan geven die zeer uiteenlopend zijn van aard.

Verder is osteopathie is een manuele therapie gebaseerd op een uitgebreide kennis van de anatomie, fysiologie, pathologie en neurologie van het menselijk lichaam, om zo de gezondheid te verzekeren of te herstellen.

Dry needling, het heet van de naald?

Wat is dry needling?

Dry needling is een evidence based nieuwe behandelmethode die wordt ingezet bij pijnlijke of gespannen spieren. Bij deze methode worden bepaalde spieren, die verantwoordelijk zijn voor jouw pijn, met een fijn en steriel naaldje aangeprikt met als doel deze spieren snel en langdurig te ontspannen. Wanneer de gespannen spier aangeprikt wordt, kan je wel kort een dof gevoel of klein schokje ervaren dat snel daarna terug wegtrekt. Daarna zal de spier ontspannen en kan je vaak al onmiddellijk gemakkelijker bewegen. Na de behandeling kunnen je spieren gevoelig of stijf aanvoelen. Deze spierstijfheid kan beperkt worden door een correcte nabehandeling en het opvolgen van advies.

Dry needling vs acupunctuur

Dry needling is niet hetzelfde als acupunctuur! Bij acupunctuur worden vaak op verschillende plaatsen meerdere naalden geplaatst om een energetisch effect te bekomen. Bij dry needling is het enkel de bedoeling om triggerpoints in bepaalde spieren te ontspannen. Een triggerpoint is een verkrampt deeltje van een spier dat naast lokale drukpijn ook vaak uitstralende pijn in een bepaalde zone veroorzaakt. Die triggerpoints kunnen naast pijn en uitstraling ook stijfheid en bewegingbeperking geven. Het is wetenschappelijk bewezen dat de spier zich dan snel en langdurig ontspant na het aanprikken via dry needling. Voor een optimaal resultaat combineer ik dry needling steeds met osteopathie.

Aanpak

Door zowel de huidige klachten als jouw medische voorgeschiedenis samen door te nemen, ga ik op zoek naar de oorzaak van je klachten. Hierbij vind ik het belangrijk de tijd te nemen om een luisterend oor te bieden. Reeds uitgevoerde beeldvorming of bloedresultaten worden geanalyseerd, alsook geef ik uitleg waar mogelijks de klacht vandaan komt.

Aan de hand van een manueel onderzoek, ga ik als osteopaat na waar mogelijke structurele oorzaken van de klacht gelegen zijn. Zowel het bewegingsapparaat, visceraal systeem als het craniosacraal systeem worden onderzocht. De uitgevoerde testen moeten aanwijzen of de gevonden bewegingsverliezen in relatie staan met jouw klacht of problemen.

Via manipulaties, mobilisaties en myofasciale technieken wordt de aangedane regio behandeld. Lokaal wordt gewerkt aan het bewegingsverlies en pijnverlichting. Ook wordt de doorbloeding en bezenuwing van en naar deze regio geoptimaliseerd. Als osteopaat, ga ik niet alleen de regio van de klacht onderzoeken en behandelen, maar ook de bewegingsverliezen in het hele lichaam. Deze holistische en oorzakelijke aanpak onderscheidt osteopathie van andere medische disciplines, die vaak enkel het symptoom behandelen. Er wordt steeds afgesloten met enkele gerichte adviezen om je verder thuis op weg te helpen. Indien nodig, kan er worden doorverwezen naar andere specialisten of de arts voor bijkomend onderzoek. Het aantal behandelingen varieert. Acute klachten kunnen meestal opgelost worden in 3 tot 5 behandelingen. Chronisch klachten worden in een langer traject opgevolgd. Na 3 behandelingen is het duidelijk of osteopathie voor jou een resultaat geeft en merken we verbetering op.

Doelgroep

Mocht je nu klachten hebben zoals pijn aan een spier, pees of gewricht tot spijsverteringsklachten, luchtwegaandoeningen, hormonale problemen… of algemeen onwel bevinden door stress of burn-out. Zolang de klachten van functionele oorsprong zijn, of wanneer je een ondersteuning wenst van een structureel probleem, kan je bij mij terecht. Contacteer mij voor een gesprek en osteopathisch onderzoek, zodat we individueel aangepaste therapie kunnen opstarten.

  • Klachten van rug, nek, schouders, heupen en ledematen
  • Bekkenklachten
  • Whiplash-syndroom en andere posttraumatische klachten
  • Verschillende vormen van hoofdpijn
  • Kaakproblemen
  • Zenuwletsels (uitstralingen, tintelingen)
  • Maag- en/of darmklachten
  • Klachten na buikoperaties (littekenvorming, verkleving)
  • Ademhalingsproblemen
  • Acute blokkade en/of lumbago’s
  • Vitaliteitsproblemen(vermo eidheid, burn-out)
  • Bekken, rugklachten
  • Zwangerschapsischias
  • Oprispingen
  • Beklemmend gevoel bij ademhaling
  • Obstipatie
  • Voorbereiding bevalling
  • Vermoeide, zware benen of armen
  • Menstruatiestoornissen
  • (Terugkerende) Sportblessures

  • Pijn voor/tijdens/na het sporten
  • Preventie van blessures
  • Posttraumatische klachten

Afspraak

– Je hebt geen voorschrift nodig voor een afspraak (medische informatie is wel een meerwaarde)

– Maak bij voorkeur je afspraak online

– Elke osteopathische behandeling duurt ongeveer 45 minuten en kost 60 euro

– Je kan een afspraak gratis annuleren tot 24h op voorhand, anders wordt de voor jou voorziene tijd in rekening gebracht

– Betalen gebeurt na elke consultatie: cash, via de bancontact of Payconic-app

– Je krijgt een attest voor terugbetaling voor jouw ziekenfonds

Terugbetaling:
* Helan: 10 euro per consultatie (max. 5x/jaar)
* VNZ: 10 euro per consultatie (max. 5x/jaar)
* Partena: 10 euro per consultatie (max. 6x/jaar)
* Solidaris: 10 euro per consultatie (max. 5x/jaar)
* CM: 10 euro per consultatie (max. 5x/jaar)
* Liberale Mutualiteit: 10 euro per consultatie (max. 6x/jaar)

 

Samen gaan we op zoek naar de juiste behandeling voor jouw klacht.